Externe ECU

MEER OVER EXTERNE ECU

Heb je een jonge auto, dan is bypass chiptuning voor jou misschien de beste oplossing. Hierbij vergroot je het vermogen en trekkracht van je auto zonder dat je mogelijk problemen krijgt met fabrieksgarantie of je leasemaatschappij. De resultaten van deze externe ECU zijn even goed als die bij OBD tuning, waarbij we de software van je auto direct aanpassen.

De kans dat de motor in jouw auto veel meer vermogen kan leveren is erg groot. Dit komt doordat autofabrikanten niet voor elk model een aparte motor willen hebben, maar liever een bestaande motor knijpen om hem geschikt te maken voor een kleiner model. Dit knijpen gebeurt ook door de strenge milieueisen waarmee de fabrikanten hebben te maken. De motor in jouw auto kán dus vrijwel zeker meer vermogen leveren, maar de software in het motormanagement verhindert dit. In deze Electronic Control Unit worden de inspuiting van benzine of diesel, de druk die de turbo levert en het moment waarop de ontbranding moet plaatsvinden, zo afgesteld dat de auto weinig brandstof verbruikt én weinig stikstofoxiden uitstoot.

Voordat we met jouw auto aan de slag kunnen, moeten we dus eerst vaststellen hoe de fabrikant jouw motor heeft afgesteld. Wij ontwikkelen onze software zelf en weten dus precies wat een fabrikant bedoelt met bepaalde afstellingen. Toch checken we dit altijd extra door de instellingen in jouw ECU uit te lezen en te analyseren. Alleen zo kunnen we garantie geven op ons werk.

Het direct aanpassen van de software heeft als nadeel dat veel fabrikanten de aanpassing zullen ontdekken. Zeker na ‘dieselgate’ weten ze dat het werkelijke verbruik en de uitstoot van hun modellen in de schijnwerpers staan. Sommige fabrikanten gaan zover dat ze bij OBD-tuning de garantie van de auto intrekken. Ook leasemaatschappijen omschrijven vaak in hun contracten dat ze geen veranderingen aan de beschikbaar gesteld auto’s willen.

Als je dan toch meer vermogen en meer rijplezier wil, dan is een zogenoemde bypass-module de oplossing. Voor deze methode worden ook de termen ‘powerbox-tuning’ of beter: een tweede ecu-tuning gebruikt. Want dan doen we dan: we laten de software in het motormanagement zoals hij is, maar zetten er een tweede ECU-unit naast. Deze door ons ontwikkelde externe ECU unit geeft de motor de juiste signalen om meer vermogen vrij te maken, zodat het rijden levendiger wordt en de auto meer trekkracht krijgt. Bij jonge turbomotoren (zowel diesel als benzine) kan het vermogen met minstens 25% groeien, maar in onze praktijk komen we vaak aan hogere opbrengsten.

Een belangrijk voordeel van de bypass-tuning is dat jijzelf heel eenvoudig en snel de powerbox kunt verwijderen als de auto bijvoorbeeld voor een beurt naar de garage moet. Met de lange onderhoudsintervallen van dit moment zul je zoiets niet zo vaak meemaken, maar je weet wel zeker dat de merkgarage niet zal merken dat de auto via een bypass is gechipt. Na de beurt of reparatie plaats je de tweede ECU gewoon weer terug en rijden maar! Zo verklein je de kans op ontdekking, maar op dit gebied kunnen wij uiteraard niets garanderen. Wel geven de garantie dat onze voorlichting en onze manier van werken voor jou het beste resultaat van bypass tuning oplevert.